Σάββατο, 6 Ιουλίου 2013

Αιματοχυσία στην Αίγυπτο-Ανεβαίνει συνεχώς ο αριθμός των νεκρών

Η αιματοχυσία στην Αίγυπτο συνεχίζεται. Δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου στην Αλεξάνδρεια, 200 τραυματίστηκαν και άλλοι τρεις έπεσαν νεκροί στο Κάιρο σε συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του Μόρσι.  Σύμφωνα με υπάλληλο των υπηρεσιών υγείας, οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται σε σφαίρες από πραγματικά πυρά.

Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής ηγέτης του κινήματος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και πρώην πρόεδρικός υποψήφιος Κχαϊράτ αλ-Σάτερ συνελήφθη στο διαμέρισμά του στο προάστιο Βασρ Σίτι με την υποψία της υποκίνησης σε βία.
Την ίδια ώρα, κάλεσμα για συνέχιση των κινητοποιήσεων με «ειρηνικές διαδηλώσεις» σε όλη τη χώρα, απευθύνουν οι ισλαμιστές, « έως ότου αποκατασταθεί ο πρόεδρος Μόρσι.  
«Το κόμμα χαιρετίζει τα εκατομμύρια των Αιγυπτίων που κινητοποιούνται σε όλες τις επαρχίες της χώρας, με τεράστιες ειρηνικές διαδηλώσεις για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο βίαιο στρατιωτικό πραξικόπημα και την επιθυμία τους για την επιστροφή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι στα συνταγματικά του καθήκοντα », αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης (PLJ), της πολιτικής πτέρυγας του κινήματος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας από όπου προέρχεται ο Μοχάμεντ Μόρσι.
«Το κόμμα καλεί  όλα τα μέλη και οι υποστηρικτές, να βγουν στις πλατείες της Αιγύπτου, έως ότου ο πρόεδρος αποκατασταθεί», τονίζεται στην ανακοίνωση του πολιτικού σκέλους των ισλαμιστών.
Το PLJ ζήτησε οι διαδηλώσεις να έχουν «ειρηνική» μορφή και οι υποστηρικτές του « να μην καταφύγουν στη βία».

Καταδίκασαν οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν τις αιματηρές συγκρούσεις στην Αίγυπτο και ζήτησαν επιμόνως από την ηγεσία της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του στρατού, να φροντίσει ώστε να σταματήσουν τα βίαια επεισόδια που έχουν στοιχίσει τη ζωή 25 ανθρώπων. 
«Καταδικάζουμε τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν την Παρασκευή στην Αίγυπτο. Απευθύνουμε έκκληση σε όλους υπευθύνους στην Αίγυπτο να καταδικάσουν τη χρήση της βίας και να αποτρέψουν τυχόν νέες βιαιότητες των υποστηρικτών τους», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Τζεν Πσάκι.
Οι ΗΠΑ «αναμένουν οι στρατιωτικοί να εγγυηθούν τον σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των Αιγυπτίων, συμπεριλαμβανομένου αυτού της ειρηνικής συγκέντρωσης και καλούν όλους τους διαδηλωτές να εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους ειρηνικά... Ο αιγυπτιακός λαός πρέπει να συναθροίζεται για να επιλύει τις διαφορές του ειρηνικά, χωρίς προσφυγή στη βία ή στη χρήση βίας», τόνισε η εκπρόσωπος.
021E194EFDB76E75E70B35ACB13FC0DD.jpg
Οι εξελίξεις στην Αίγυπτο προκαλούν αμηχανία στην Ουάσινγκτον καθώς ενώ δεν επιθυμεί να καταδικάσει την απομάκρυνση Μόρσι, η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί πραξικόπημα, αναγνωρίζει ότι δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος απέτυχε να σχηματίσει την κατάλληλη κυβέρνηση για τη χώρα.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ζήτησε από τους Αιγύπτιους να εναντιωθούν σε κάθε πολιτική «αντιποίνων».
Η επίλυση της κρίσης στη χώρα σημαίνει ότι «δεν υπάρχει χώρος για αντίποινα ή τον αποκλεισμό ενός κόμματος ή μιας κοινότητας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Μπαν Κι Μουν ζήτησε από τις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας την «προστασία των διαδηλωτών και την πρόληψη της βίας», εκτιμώντας ότι οι εξελίξεις θα πρέπει να ακολουθούν μόνο «ειρηνικά μέσα».
Η Αίγυπτος ζει τώρα μια «κρίσιμη στιγμή» και πρέπει να επιστρέψει ειρηνικά σε μια πολιτική και δημοκρατική κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό οι πολιτικοί ηγέτες της Αιγύπτου έχουν την ευθύνη, με τις δηλώσεις όπως και τις πράξεις τους, να επιδείξουν τη δέσμευσή τους για ένα ειρηνικό και δημοκρατικό διάλογο που θα λαμβάνει υπόψη όλους τους ψηφοφόρους της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών», αναφέρει ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου