Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Επέστρεψε στο τραπέζι με την τρόϊκα η μείωση του ΦΠΑ-Τα τελεσίγραφα των δανειστών

Θέμα ωρών είναι πλέον η επίτευξη οριστικής συμφωνίας του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα για τη νέα αναθεώρηση του μνημονίου, που θα κλείνει το δημοσιονομικό κενό, το οποίο -σύμφωνα με την τρόικα- έφτανε το 1,9 δισ. ευρώ για το 2013-2014 και λύνει με προοπτική διετίας το θέμα των αλλαγών στο Δημόσιο.




Λίγο πριν τις 9:30 το βράδυ της Παρασκευής αποχώρησε από το υπουργείο Οικονομικών ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. 
Κατά την έξοδό του δήλωσε ότι θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών το μεσημέρι του Σαββάτου, προκειμένου να  οριστικοποιηθεί η εφ’ όλης της ύλης διαφαινόμενη συμφωνία (σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα τουλάχιστον) η οποία θα ανοίξει οριστικά τον δρόμο στην εκταμίευση της δόσης του προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα.
«Είμαστε πολύ κοντά, δεν έχει αλλάξει τίποτε από αυτά που ξέρατε, ελπίζουμε το Σάββατο να κλείσουμε», δήλωσε ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, μετά το ραντεβού της Παρασκευής,
Νωρίτερα, είχε διακοπεί η σύσκεψη, προκειμένου να διαβουλευθούν μεταξύ τους  οι εκπρόσωποι της τρόικας σχετικά με τις ελληνικές προτάσεις.    
Σύμφωνα με  πληροφορίες, ​η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση επέστρεψε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόϊκα. Αυτή τη φορά πιό διαλλακτική η τρόϊκα αποδέχεται τη μείωση απο το 23% στο 13%, υπο τον απαράβατο όρο όμως οτι θα της αναλυθούν τα ισοδύναμα εκείνα που θα καλύψουν τα έσοδα που θα χαθούν όπως εκτιμά η τρόϊκα.

Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναμένονται σήμερα απαντήσεις από την τρόικα για τις εξής προτάσεις της ελληνικής πλευράς:
* Αντί της επιβολής της εισφοράς 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ, προτείνεται ως ισοδύναμο μέτρο η κατάργηση των εξαιρέσεων και η διεύρυνση της βάσης ασφάλισης στον ΟΑΕΕ (π.χ. με επιχειρήσεις σε περιοχές της χώρας, που τώρα καταβάλλουν εισφορές στον ΟΓΑ).
*Οι απώλειες εσόδων 200 εκατ. ευρώ από την πιλοτική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%, θα καλυφθούν από την επιβολή εναλλακτικών μέτρων (όπως, η επιβολή από το 2013 του φόρου πολυτελείας σε ΙΧ, σκάφη, κ.λπ.)
*Οι απώλειες των εσόδων 250 εκατ. ευρώ από το γεγονός ότι οι συντάξεις των απόστρατων καταβάλλονται με το παλαιό μισθολόγιο, θα αντισταθμιστούν εν μέρει (κατά 100 εκατ. ευρώ) από τη μείωση των εξοπλισμών από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
*Η "τρύπα" στον ΕΟΠΥΥ αναμένεται να αντισταθμιστεί κατά κύριο λόγο από την εφαρμογή εφέτος του claw back (αυτόματη περικοπή των δαπανών, στην περίπτωση υπερβάσεων σε διαγνωστικά κέντρα και κλινικές).
Συμφωνήθηκε, παράλληλα, να πωληθούν έως το τέλος Ιουλίου το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Proton Bank, ενώ σύμφωνα με το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, "όσο το κράτος έχει την πλειοψηφία στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι συστημικές τράπεζες θα παραμείνουν τέσσερις".
Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει την άμεση προώθηση ενός νέου νομοσχεδίου-σκούπας στη Βουλή, με το οποίο θα επικυρώνεται το σύνολο των αλλαγών στα δημοσιονομικά (πλην του νέου Φορολογικού που θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο), καθώς και στο καυτό ζήτημα της κινητικότητας στο Δημόσιο.

Σε γενικές γραμμές, για πρώτη φορά από τη στιγμή που οι εκπρόσωποι της τρόικας επέστρεψαν στην Ελλάδα, το κλίμα στις διαπραγματεύσεις με το κυβερνητικό επιτελείο μοιάζει να είναι μάλλον θετικό. Χαρακτηριστική είναι άλλωστε και η χθεσινή δήλωση του Κλάους Μαζούχ, που εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η διαπραγμάτευση βαίνει στο τέλος της.. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου