Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Παγκόσμιος θρήνος πάνω από τα συντρίμμια του τρένου που εκτροχιάστηκε στην Ισπανία



Tραγικός είναι ο απολογισμός από το δυστύχημα που σημειώθηκε στις παρυφές της πόλης Σαντιάγο ντε Κομποστέλα στη Γαλικία της βόρειας Ισπανίας, όταν εκτροχιάστηκε τρένο. Ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 77 ενώ συνεχώς αυξάνεται. Ο αριθμός των τραυματιών υπολογίζεται σε πάνω από 140, με αρκετούς (μεταξύ 10 και 20) να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

aptopix-spain-train-derailment.jpg



Οι διασώστες ανέσυραν 73 πτώματα από τα συντρίμμια της αμαξοστοιχίας, ενώ τέσσερις ακόμη άνθρωποι υπέκυψαν στα τραύματά τους στο νοσοκομείο, δήλωσε εκπρόσωπος του δικαστηρίου.
spain-train-accident (1).jpg

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «ορισμένα τμήματα» του τρένου δεν έχουν ακόμη ερευνηθεί.

Στο σημείο του δυστυχήματος θα βρεθεί το πρωί ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος συγκάλεσε χθες έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη. Σε μήνυμά του στο twitter o κ. Ραχόι εξέφρασε την αγάπη και την αλληλεγγύη του «προς τα θύματα του τρομερού σιδηροδρομικού δυστυχήματος».


spain-train-accident (3).jpg

Οι πρώτες εκτιμήσεις αποδίδουν το δυστύχημα στη μεγάλη ταχύτητα με την οποία το τρένο περνούσε από καμπύλη στις γραμμές.

Όπως αναφέρουν οι ισπανικές εφημερίδες, στο σημείο που έστριβαν οι γραμμές το τρένο θα έπρεπε κανονικά να πηγαίνει με 80 χλμ./ώρα, αλλά κινούνταν με ταχύτητα 180 χλμ./ώρα.

Η ταχεία Alvia, που είχε οκτώ βαγόνια με 247 επιβάτες, ταξίδευε από τη Μαδρίτη στο Φερόλ και  εκτροχιάστηκε στις 20:41 το βράδυ της Τετάρτης κοντά στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα. Σημειώνεται ότι αρκετοί προσκυνητές συρρέουν στην Τετάρτη και Πέμπτη στην πόλη για τη γιορτή του αγίου Ιακώβου (εορτασμοί με παράδοση χιλιετίας).
spain-train-accident (5).jpg
Τα ισπανικά μέσα για τα αίτια της τραγωδίας

«Η μεγάλη ταχύτητα σε μια στροφή, μια πιθανή αιτία του ατυχήματος», έγραψε η εφημερίδα El Pais. Επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στην έρευνα, η εφημερίδα ανέφερε ότι το τρένο κατά τη στιγμή του δυστυχήματος διερχόταν μια στροφή έχοντας αναπτύξει ταχύτητα 180 χιλιομέτρων ανά ώρα, ενώ το σημείο είχε περιορισμό ταχύτητας στα 80 χιλιόμετρα ανά ώρα.

«Αυτή ήταν μια πολύ-πολύ δύσκολη κλειστή στροφή. Για το λόγο αυτό στο σημείο όπου το τρένο εκτροχιάστηκε, απαγορεύεται η ταχύτητα να είναι πάνω από 80 χιλιόμτερα ανά ώρα», πρόσθεσε η El Pais.
spain-train-accident (7).jpg

«Φονική ταχύτητα», έγραψε στον τίτλο της και η εφημερίδα El Mundo, αναφέροντας ότι το τρένο είχε αναπτύξει ταχύτητα 220 χιλιομέτρων την ώρα, σε ένα σημείο όπου η μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα ήταν τα 80 χιλιόμετρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου