Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Φονική βομβιστική επίθεση με στόχο σουνίτες στο Ιράκ

Επίθεση,σουνίτες,Ιράκ,κόσμος
Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 22 τραυματίστηκαν όταν εξερράγησαν δύο βόμβες που είχαν τοποθετηθεί στο αυτοκίνητο ανώτερου αξιωματικού της αστυνομίας του Ιράκ.

Η πρώτη έκρηξη σκότωσε τον ίδιο τον αξιωματικό και η δεύτερη βόμβα, η οποία πυροδοτήθηκε περίπου πέντε λεπτά αργότερα, ενώ αστυνομικοί και διερχόμενοι είχαν συγκεντρωθεί γύρω από το αυτοκίνητο, στοίχισε τη ζωή σε ακόμη εννέα ανθρώπους.

Η επίθεση σημειώθηκε στην επαρχία Άνμπαρ, καρδιά της σουνιτικής κοινότητας στο Ιράκ, η οποία γειτονεύει με τη Συρία.

«Βρισκόμασταν σε υπηρεσία σε ένα κοντινό σημείο ελέγχου όταν το αυτοκίνητο εξερράγη. Τρέξαμε για να εξακριβώσουμε τι συνέβαινε, αλλά πριν φθάσουμε στο αυτοκίνητο αυτό ανατινάχθηκε ξανά», είπε ένας αστυνομικός επί τόπου. «Πολλοί πολίτες και αστυνομικοί σκοτώθηκαν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στο αποκορύφωμα του θρησκευτικού εμφυλίου της περιόδου 2006-2007, η Άνμπαρ ελεγχόταν κατά μεγάλο μέρος της από μια οργάνωση που θεωρείται πως συνδέεται με την αλ Κάιντα, το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ, που τους τελευταίες μήνες ανακτά την δύναμή της.

Ο νεκρός αξιωματικός ανήκε στη Σάχουα, μια δύναμη που είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις επιχειρήσεις εναντίον της αλ Κάιντα στο παρελθόν.

Πάνω από 1.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις εξτρεμιστών στο Ιράκ μόνο τον Μάιο. Ο περασμένος μήνας ήταν ο πιο αιματηρός από την περίοδο του αιματοκυλίσματος ανάμεσα στους σιίτες και τους σουνίτες, πριν από έξι χρόνια.

Η σουνιτική μειονότητα του Ιράκ καταγγέλλει την περιθωριοποίησή της μετά την αμερικανική εισβολή του 2003 που ανέτρεψε τον Σαντάμ Χουσέιν και άφησε την εξουσία στη σουνιτική πλειονότητα.

Σουνίτες αντάρτες στοχοθετούν συχνά μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας, προύχοντες φυλών και αξιωματούχους που θεωρούν υποστηρικτές της σιιτικής κυβέρνησης. Η θρησκευτικού χαρακτήρα εμφύλια σύρραξη στο Ιράκ έχει ενταθεί λόγω του πολέμου που μαίνεται στη γειτονική Συρία — όπου σουνίτες αντάρτες μάχονται για να ανατρέψουν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, που ανήκει στην αλαουιτική συριακή κοινότητα και υποστηρίζεται από το σιιτικό Ιράν.

Αργά χθες Πέμπτη οι εκρήξεις βομβών που είχαν τοποθετηθεί σε πολυσύχναστα καφέ και άλλους στόχους σε όλη τη χώρα στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 22 ανθρώπους, σύμφωνα με την αστυνομία και ιατρικές πηγές. 

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου