Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2013

Ταπί και... "ανεβασμένοι"!

Σε μια οικονομικού τύπου κρίση αυξάνεται η κατάθλιψη και παρατηρείται σημαντική μείωση της ερωτικής διάθεσης.


Η ανασφάλεια και ο φόβος για το αύριο φαίνεται να ευθύνεται για την διαταραχή επηρεάζουν αρνητικά την διάθεση για έρωτα και ζωή υπογραμμίζει ο επικεφαλής της μελέτης και πρόεδρος του Ινστιτούτου, κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, προσθέτοντας ωστόσο ότι στην παρούσα φάση η έρευνα ανέδειξε και το εξής παράδοξο: «ότι αυτή η κρίση επηρεάζει   θετικά  τη λίμπιντο, αφού το 18% των ανδρών του δείγματος αναφέρει αύξηση των σεξουαλικών επαφών». Την ίδια στιγμή, το  28% του δείγματος στην ερώτηση «που οδηγεί η οικονομική κρίση της σεξουαλική ζωή των ζευγαριών;» απαντά πως «οδηγεί σε πιο στενή σχέση». «Απέναντι στην κοινωνική  καταστροφή οι άνθρωποι  θέλουν να αμυνθούν, όχι με τα λογικά και πολιτιστικά τους  προσόντα, αλλά με  τα φυσικά τους ένστικτα  που θεωρούν ότι είναι τα μόνα που τους έχουν  απομείνει» λέει ο ειδικός προσπαθώντας να εξηγήσει τη σύσφιξη των ερωτικών και σεξουαλικών σχέσεων των Ελλήνων.


Η οικονομική κρίση στη χώρα μας επηρεάζει καταρχήν την ψυχολογία των Ελλήνων.  Η αλήθεια είναι πως συμβαίνουν πολλά τον τελευταίο καιρό που μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική ζωή ακόμα και των πολύ ερωτευμένων ζευγαριών. Οικονομική κρίση, άγχος, αυξημένες απαιτήσεις, οι υπερβολικές ώρες εργασίας δεν αφήνουν περιθώρια για σεξ. Ανεξάρτητα από τον έντονο σύγχρονο τρόπο ζωής, μελέτες έρχονται να υποστηρίξουν πως στη μείωση της ερωτικής επιθυμίας και της συχνότητας των ερωτικών συνευρέσεων μπορεί να ευθύνονται περισσότεροι από ένας παράγοντας.
Μερικοί λόγοι που επηρεάζουν την ερωτική σας ζωή είναι οι παρακάτω:

Η εικόνα σας

Οι περισσότερες γυναίκες παθαίνουν εμμονή με το σώμα τους. Μερικά κιλά παραπάνω μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχολογία τους και κατ΄ επέκταση την ερωτική τους επιθυμία. Πως μπορεί να αλλάξει; Η γυμναστική είναι μια καλή λύση. Θα σας βοηθήσει να ξαναβρείτε τη φόρμα σας και όχι μόνο. Έρευνες έχουν δείξει πως τα άτομα που γυμνάζονται αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για το σώμα τους, με αποτέλεσμα να έχουν λιγότερες αναστολές στη σεξουαλική τους έκφραση και συμπεριφορά.
Έντονο στρες

Οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας, ο πολυάσχολος τρόπος ζωής, οι αυξημένες υποχρεώσεις, το πιεστικό ωράριο, εξαντλούν τόσο τα σωματικά όσο και τα ψυχικά αποθέματα. Πως αντιμετωπίζετε; Προσπαθήστε να πατήσετε λίγο το «pause» ώστε να σκεφτείτε τι μπορείτε να αλλάξετε στη ζωή σας. Δείτε ποιες είναι οι προτεραιότητες σας με στόχο να εξασφαλίσετε χρόνο για ξεκούραση. Οργανώστε τη ζωή σας και προτιμήστε να αναλαμβάνετε όσες υποχρεώσεις μπορείτε να αντέξετε, χωρίς να πιέζετε τον εαυτό σας. Μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια σε θέματα του νοικοκυριού από τον σύντροφό σας. Μόλις ηρεμήσετε και χαλαρώσετε λίγο η σεξουαλική σας επιθυμία θα επανέλθει. Στην περίπτωση που υποφέρετε από χρόνιο στρες, καλό είναι να επισκεφθείτε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.
Ορμονικά προβλήματα

Οι ορμονικές διαταραχές σε συγκεκριμένες φάσεις της ζωής σας, όπως μετά τη γέννα και κατά το θηλασμό αλλά και κατά την εμμηνόπαυση μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ερωτική μας ζωή. Στην πρώτη περίπτωση, η ερωτική επιθυμία είναι μειωμένη όχι μόνο εξαιτίας της διαταραχής των ορμονών αλλά και γιατί η γυναίκα μπορεί να είναι αγχωμένη στο νέο της ρόλο ως μητέρα. Στη εμμηνόπαυση πάλι μπορεί να έρθει αντιμέτωπη με προβλήματα όπως απουσία κολπικών υγρών και πόνο κατά το σεξ. Επίσης η χρήση αντισυλληπτικών μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να επηρεάσει αρνητικά την ερωτική διάθεση ενώ ένας ακόμα παράγοντας που μπορεί να διαταράξει τα ορμονικά επίπεδα είναι και το στρες. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να έρθετε σε επικοινωνία με τον γυναικολόγο σας και να κάνετε έναν ορμονικό 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου