Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Πώς επιδρά το άγχος στο δέρμα μας;

άγχος,υγεία,δέρμα
Η ψυχολογική μας κατάσταση αντικατοπτρίζεται στην εμφάνισή μας. Το άγχος και η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν δερματικά προβλήματα, όπως  ακμή, ψωρίαση και δερματίτιδα.
Όταν βρισκόμαστε υπό την επήρρεια του άγχους, το δέρμα μας έχει την τάση να γίνεται πιο ευαίσθητο και να αντιδρά σε κάθε εξωτερικό ερέθισμα. Τα μαλλιά και τα νύχια μας επίσης επηρεάζονται από το έντονο άγχος.

Εκτός από την άμεση επίδραση του άγχους στο δέρμα, έχει παρατηρηθεί ότι όταν βρισκόμαστε σε αγχώδη κατάσταση τείνουμε να παραμελούμε τη φροντίδα του δέρματός μας. Επιπλέον, πολλοί ασθενείς έχουν την τάση να τρίβουν ή να ξύνουν το δέρμα τους, προκαλώντας επιπλέον βλάβες.

Σε περίπτωση που ένα δερματικό πρόβλημα έχει αντίκτυπο στην εμφάνισή μας, μπορεί να μας δημιουργήσει περεταίρω ψυχολογικά προβλήματα, όπως ντροπή και έλλειψη αυτοπεποίθησης, γεγονός που καθιστά ακόμα δυσκολότερη την αντιμετώπιση του άγχους.

Στις περιπτώσεις όπου η κύρια αιτία ενός δερματικού προβλήματος έχει ψυχολογικό υπόβαθρο, ο δερματολόγος θα πρέπει να την αντιμετωπίσει με τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής αλλά και παραπέμποντας τον ασθενή σε κάποιον ειδικό που θα τον βοηθήσει να ελέγξει το άγχος του. Η μείωση του στρες θα οδηγήσει σε γρηγορότερη αποκατάσταση της δερματικής πάθησης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η περίοδος που διαρκεί το άγχος είναι συγκεκριμένη, όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της εξεταστικής ή μίας δύσκολης συγκυρίας στον εργασιακό τομέα. Μετά την πάροδο αυτής της περιόδου, τα δερματικά προβλήματα υποχωρούν. Ωστόσο, εάν το άγχος είναι χρόνιο, είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί με τη βοήθεια ειδικού. Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε στο δερματολόγο μας εάν αισθανόμαστε έντονο άγχος, ώστε το δερματικό πρόβλημα να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και όσο πιο σύντομα γίνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου