Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις: Κουβέλης: Φεύγω, Βενιζέλος: Μένω, Σαμαράς: Συνεχίζουμε

Τρικομματική κυβέρνηση… τέλος όπως όλα δείχνουν, μετά το θρίλερ που εξελίχθηκε το  βράδυ της Πέμπτης, κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης των τριών πολιτικών αρχηγών για την ΕΡΤ, στην οποία δεν βρέθηκε κοινός τόπος.




Όλα μέχρι στιγμής, δείχνουν πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει, αλλά με έναν εταίρο μείον, μιας καιόπως δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης«δεν βρέθηκε κοινός τόπος με τους αρχηγούς. Δεν είναι δική μας ευθύνη που δεν υπήρξε λύση».
Ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που διεκόπη απότομα,  έδειξε τη διάθεση του να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, χωρίς όμως να ανοίξει τελείως τα χαρτιά του.
Η ΔΗΜΑΡ φέρεται έτοιμη να αποσύρει τους υπουργούς της από την κυβέρνηση, ρίχνοντας την ευθύνη για τη μη επίτευξη συμφωνίας στη ΝΔ και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά προσωπικά.
ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΙ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΔΗΜΑΡ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ:
Στις 10:00 το πρωί είναι προγραμματισμένη η εκ νέου συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΔΗΜΑΡ, όπου και θα ληφθεί η τελική απόφαση.
Μέχρι στιγμής, κυκλοφορούν τρία σενάρια για το τι θα πράξει τελικά ο Φώτης Κουβέλη:
  • Η ΔΗΜΑΡ να άρει την εμπιστοσύνη της στην κυβέρνηση
  • Η ΔΗΜΑΡ να αποσύρει τους υπουργούς της από την κυβέρνηση παρέχοντας όμως ψήφο εμπιστοσύνης και ανοχής.
  • Η ΔΗΜΑΡ να παρέχει ψήφο a la carte, σε ορισμένα νομοσχέδια.
NEA ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ, ΣΑΜΑΡΑ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ. ΣΕ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΕΞΠΡΕΣ ΠΡΟΧΩΡΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ:
Μετά το χθεσινό ναυάγιο στη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών και τις καταιγιστικές εξελίξεις που πυροδότησε η στάση της ΔΗΜΑΡ, Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος, έκλεισαν ένα νέο ραντεβού για σήμερα, ώστε να συζητηθούν τόσο η νέα προγραμματική συμφωνία, όσο και ο ανασχηματισμός.
Από τη μεριά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε δηλώσεις του μετά τη χθεσινή συνεδρίαση, ξεκαθάρισε πως παραμένει στην κυβέρνηση, η οποία όπως είπε έχει ορίζοντα τετραετίας, τονίζοντας ωστόσο πως είναι απόλυτη ανάγκη να διαμορφωθούν νέοι όροι στη συγκυβέρνηση, καλώντας παράλληλα τη ΔΗΜΑΡ, να παραμείνει με τους νέους όρους που θα διαμορφωθεί η κυβέρνηση.
Τέλος, αμετακίνητος στις θέσεις του ο Αντώνης Σαμαράς, ξεκαθάρισε κατά το χθεσινό του διάγγελμα, πως σε εκλογές δεν πάμε, και πως μένουν άλλα τρία χρόνια κυβέρνησης, αφήνοντας αιχμές για τη στάση Κουβέλη και λέγοντας πως «είχαμε συμφωνήσει, αλλά έκανε πίσω».
ΣΥΡΙΖΑ: Η τρικομματική κυβέρνηση καταρρέει
Για «τρικομματική κυβέρνηση που καταρρέει» έκανε λόγο οΣΥΡΙΖΑ με σχετική ανακοίνωση του, λίγο μετά το «ναυάγιο» της κρίσιμης συνάντησης των πολιτικών αρχηγών με αφορμή το θέμα της ΕΡΤ
«Η τρικομματική μνημονιακή κυβέρνηση καταρρέει κάτω από το βάρος των λαϊκών κινητοποιήσεων και της  αποτυχίας της πολιτικής της. Ήρθε η ώρα  το αίτημα της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και την ανατροπή του μνημονίου  να γίνει πραγματικότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ,τονίζοντας πως «ήρθε η ώρα  καθένας οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στο λαό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου