Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2013

Κοντά στην θεραπεία της βουλιμίας οι επιστήμονες

Κάθεστε στο τραπέζι και χάνετε τον έλεγχο με το φαγητό; Θέλετε να τα φάτε όλα; Μην αγχώνεστε… υπάρχει εξήγηση! Ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν την ορμόνη που ευθύνεται για αυτό και υπόσχονται να βάλουν ένα τέλος στα επεισόδια υπερφαγίας, που αποτελούν κομμάτι της βουλιμίας. 
Οπως εξήγησαν οι επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, πρόκειται για την ορμόνη CRF (ή αλλιώς ορμόνη του στρες), η οποία μοιάζει να ρυθμίζει τη διατροφική διαταραχή. Στη μελέτη που δημοσίευσαν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Neuropsychopharmacology» αναφέρουν ότι ανακάλυψαν τον «διακόπτη» στον εγκέφαλο που ελέγχει την παραγωγή του εκλυτικού παράγοντα κορτικοτροπίνης (όπως είναι η επιστημονική ονομασία της ορμόνης CRF).
Επιπλέον, εντόπισαν ένα μόριο, πάνω στο οποίο έχουν γίνει ήδη πειράματα κατά της κατάθλιψης, αλλά δεν έχει κυκλοφορήσει στην αγορά, που δρα μπλοκάροντας τη δράση της ορμόνης CRF.
Οταν χρησιμοποίησαν ενέσιμα το μόριο αυτό στην περιοχή του εγκεφάλου που ρυθμίζει την παραγωγή της ορμόνης CRF, οι ασθενείς σταμάτησαν να επιθυμούν την ανεξέλεγκτη κατανάλωση φαγητού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου