Κυριακή, 16 Ιουνίου 2013

Τουρκία: υδροφόρα παρέσυρε διαδηλωτή - φόβοι για νεκρό

Επεισόδια και εικόνες πολέμου στην Τουρκία σημειώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου με την αστυνομία να διαλύει  την κατάληψη στο πάρκο Γκεζί, κάνοντας χρήση χημικών και δακρυγόνων σε διαδηλωτές που προσπαθούσαν να φτάσουν στην πλατεία Ταξίμ. Στο μεταξύ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε να εκκενωθεί η πλατεία το αργότερο σήμερα!Πληροφορίες κάνουν λόγο για 29 τραυματίες και έναν νεκρό, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται ακόμη.


Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι ήταν μια από τις χειρότερες νύχτες ταραχών τις τελευταίες 18 ημέρες που οι διαδηλωτές βρίσκονται στους δρόμους: με χρήση δακρυγόνων και κανόνια νερού οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στο πάρκο Γκεζί και έριξαν τις σκηνές που είχαν στήσει οι διαδηλωτές.
Μετά την επιχείρηση της Αστυνομίας, χιλιάδες άνθρωποι άρχισαν να στήνουν οδοφράγματα στην κεντρική λεωφόρο που οδηγεί στην πλατεία Ταξίμ, ενώ και στην πρωτεύουσα Άγκυρα χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα.
Η Συνομοσπονδία των Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (KESK) προανήγγειλε γενική απεργία για τη Δευτέρα.
Νωρίτερα τελεσίγραφο προς τους συγκεντρωμένους στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης είχε απευθύνει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας καλώντας τους να εγκαταλείψουν τον χώρο εντός 24 ωρών. «Αν η πλατεία δεν εκκενωθεί οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας ξέρουν τον τρόπο να την εκκενώσουν» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Οι διαδηλωτές έχουν αποφασίσει να παραμείνουν στις θέσεις τους παρά την υπόσχεση του πρωθυπουργού να σταματήσουν οι όποιες ενέργειες στο πάρκο Γκεζί μέχρι την ετυμηγορία του Δικαστηρίου.
Σημειώνεται πως σήμερα έχει προγραμματιστεί διαδήλωση των υποστηρικτών του Ερντογάν στην πλατεία Ταξίμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου