Κυριακή, 16 Ιουνίου 2013

Προχωρούν σε κατασχέσεις ακόμη και μετά τη ρύθμιση χρεών

Είναι εντυπωσιακό και έχει αιφνιδιάσει χιλιάδες φορολογούμενους: η Εφορία προχωρά σε κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, ενοικίων ή τραπεζικών λογαριασμών των φορολογούμενων, ακόμα και στην περίπτωση που αυτοί έχουν υπαχθεί στην τελευταία ρύθμιση χρεών.Η αποκάλυψη αυτή γίνεται μετά τη διαπίστωση ότι τον τελευταίο μήνα οι ΔΟΥ έχουν αρχίσει να στέλνουν χιλιάδες σημειώματα σε λογιστήρια εταιρειών για υπαλλήλους τους που είχαν ληξιπρόθεσμα χρέη αλλά έχουν υπαχθεί στις δύο τελευταίες ρυθμίσεις που δίνουν το δικαίωμα στον φορολογούμενο να πληρώσει τα χρέη του σε έως και 100 μηνιαίες δόσεις.
Και αυτό γίνεται παρά το γεγονός ότι για να υπαχθεί κάποιος στην τελευταία ρύθμιση του ΥΠΟΙΚ για τα χρέη είναι υποχρεωμένος να συνδέσει την αποπληρωμή των δανείων του με τραπεζικό λογαριασμό και να δηλώσει στην εφορία όλα τα περιουσιακά στοιχεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπό την πίεση της μεγάλης υστέρησης των εσόδων, έχουν σταλεί σε δεκάδες εταιρείες κατασχετήρια σημειώματα φορολογούμενων που έχουν υπαχθεί σε πρόσφατες ρυθμίσεις!
Έτσι, για παράδειγμα, πριν από λίγες ημέρες σε μεγάλη κατασκευαστική επιχείρηση έφθασαν τουλάχιστον 10 ειδοποιητήρια από την Εφορία που ζητά κατάσχεση αποδοχών πολιτικών μηχανικών και αρχιτεκτόνων συνεργαζόμενων με αυτή.
Όπως προκύπτει από τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, η υπαγωγή στην τελευταία ρύθμιση (αλλά και τις προηγούμενες) εφόσον πρόκειται για χρέος ληξιπρόθεσμο, δεν προφυλάσσει τον φορολογούμενο από την κατάσχεση μισθού ή σύνταξης! Απλά τον προφυλάσσει από τον ποινικό σκέλος της υπόθεσης…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου